среда, 9 декабря 2015 г.

День Сухопутних військ України

12 грудня - День Сухопутних військ України

Армія — це втілення національної гідності народу. Тільки міць збройних сил надає країні ваги на міжнародному рівні. Половина цієї міці, а точніше 54 відсотки Збройних Сил України — це Сухопутні війська. Сьогодні, базуючись саме на Сухопутних військах, в державі створюється сучасна модель Збройних Сил України — оптимальних за чисельністю, мобільних, добре озброєних, всебічно забезпечених і навчених військ спроможних виконувати покладені на них завдання у будь-яких умовах. В той же час Збройні Сили України не повинні бути обтяжливими для держави.
Указом Президента від 18.10.1997 № 1167/97 в Україні встановлено свято - День Сухопутних військ України, яке відзначається щорічно 12 грудня.
Сухопутні війська Збройних Сил України були сформовані у складі Збройних Сил на підставі Указу Президента відповідно до статті 4 Закону України «Про Збройні Сили України» в 1996 році.

Сухопутні війська є головним носієм бойової могутності Збройних Сил незалежної Української держави. За своїм призначенням та обсягом покладених на них завдань вони відіграють вирішальну роль у виконанні Збройними Силами України своїх функцій як у мирний так і у воєнний час.
Сучасні Сухопутні війська України — це міцний моноліт механізованих і танкових військ, ракетних військ і артилерії, аеромобільних військ, армійської авіації, частин і підрозділів протиповітряної оборони, спеціальних військ, частин та установ, технічного й тилового забезпечення. До складу Сухопутних військ входять також військово-навчальні і медичні заклади, система військових комісаріатів, мережа центрів та установ культури, просвіти і дозвілля.

Сухопутні війська за своїм призначенням та обсягом покладених на них завдань  відіграють вирішальну роль у виконанні Збройними Силами України своїх функцій я у мирний, так і воєнний час.Основою для створення та керівництва угрупованням військ є оперативні командування(Південне – зі штабом в Одесі, Західне – у Львові і територіальне управління "Північ" — у Чернігові). Вони відповідають за одну і ту ж територію як в мирний так і у воєнний час, що дозволяє при виконанні завдань організовувати і підтримувати тісну взаємодію з місцевими органами самоуправління і найповніше використовувати місцеві ресурси в інтересах Збройних Сил.



Роди військ Сухопутних військ Збройних Сил України

Механізовані танкові війська, що складають основу Сухопутних військ України, виконують завдання по утриманню зайнятих районів, рубежів і позицій, відбиттю ударів противника, прориву оборони противника, розгрому його військ, захопленню важливих районів, рубежів і об’єктів, діють у складі морських та повітряних десантів. До складу механізованих і танкових військ входять механізовані та танкові бригади і полки. На озброєння знаходяться танки Т-64, Т-80; бронетранспортери БТР-70, БТР-80; бойові машини піхоти БМП-1, БМП-2, інші зразки озброєння. Показові навчання механізованих та танкових підрозділів здобули високу оцінку на найвищому рівні.

Ракетні війська і артилерія — головний засіб дальнього вогневого ураження в Сухопутних військах. В бою і операції вони виконують переважну більшість завдань вогневого ураження противника. До складу ракетних військ і артилерії СВ ЗС України входять військові частини тактичних ракет,реактивної,
гаубичної, гарматної та протитанкової артилерії, підрозділи протитанкової керованих ракет та мінометів, а також артилерійської розвідки.
Ракетні війська і артилерія призначена для ураження живої сили, танків, артилерії, протитанкових засобів противника, авіації та посадових майданчиках, об’єктів ППО та інших об’єктів противника.
На озброєнні військових частин і підрозділів РВІА знаходяться: ракетні комплекси тактичних ракет «Точка», реактивні системи залпового вогню типу «Смерч», «Ураган», «Град»; самохідні гармати «Геоцинт-С», «Мста-С», «Нона-С», самохідні гаубиці «Акація», «Гвоздика»; причіпні гармати 2А65, Д-30, протитанковий ракетний комплекс «Штурм — С», та протитанкова гармата «Рапіра», міномети «Васильк», «Сані», комплекси артилерійської розвідки СНАР, АРК, АЗК, комплекси командних машин управління «Фальцет» і «Машина-Б».

Війська протиповітряної оборони Сухопутних військ на озброєнні яких знаходяться ефективні зенітні ракетні та зенітні артилерійські системи і комплекси, які характеризуються високою швидкострільністю, живучістю, маневреністю, здатністю діяти за будь-яких умов сучасного загальновійськового бою.
До зенітних ракетних систем та комплексів дивізійної ланки відносяться зенітні ракетні комплекси «Оса»,. До зенітних ракетних та зенітних артилерійських комплексів полкової ланки відносяться ЗРК «Стріла-10», ЗГРК «Тунгуска», ПЗРК «Ігла», ЗАК «Шилка».

Армійська авіація, ще одна грізна складова Сухопутних військ в сучасному бою,- призначена для виконання завдань у різноманітних умовах загальновійськового бою. Частини і підрозділи армійської авіації ведуть розвідку, знищують бойову техніку та живу силу противника при обороні наших військ, здійснюють вогневу підтримку під час наступу чи контратаки, висаджують тактичний десант, доставляють у вказані райони бойову техніку та особовий склад, виконують інші важливі завдання. До складу армійської авіації Сухопутних військ України входять бойові та транспортно-бойові полки. З’єднання та частини армійської авіації Сухопутних війсь України мають на озброєнні вертольоти типу Мі-8, Мі-24 та їх модифікації, які дозволяють виконувати всі завдання за призначенням. Вертолітники, серед яких багато ветеранів Афганістану, Югославії, інших локальних конфліктів, достойно справляються з покладеними на них повсякденними завданнями, гідно представляють нашу країну у миротворчих операціях демонструючи високий професійний вишкіл.

Для забезпечення бойової діяльності до складу Сухопутних військ України входять спеціальні війська, які мають розвідувальні, інженерні з’єднання та частини, У єднання та частини РХБ захисту, зв’язку, РЕБ, топографічні. Тил та озброєння Сухопутних військ України вирішують проблеми експлуатації військової техніки га озброєння, забезпечення основними видами матеріальних засобів бойовоїї, спеціальної підготовки, життя і побуту військовослужбовців.

Комментариев нет:

Отправить комментарий