воскресенье, 13 декабря 2015 г.

Хустина шемаг- універсальна річ

Хустина шемаг- універсальна річ

Арафатка (вона ж куфія (араб.), вона ж шемаг (англ.), вона ж гутра (Сауд. Ар.)) -   в арабських країнах не замінимий атрибут чоловічого гардеробу. Використовується військовими, цивільними і іншими найманцями в усіх можливих гарячих точках для захисту особи від пилу, шиї від сонця і голови від перегрівання, а вночі спасає від холоду.
   
Назва " арафатка" походить від імені Ясіра Арафата, який завжди на публіку з’являвся тільки в чорно-білій куфії, це більш точна назва. Назву шемаг (англ. shemagh)  дали цій хустині британські солдати, які носили їх практично всюди в жарких країнах, у тому числі в роки Другої світової війни. Завдяки зручності шемаги були прийняті на озброєння палестинською поліцією, прикордонними  силами Йорданії, суданськими Силами Захисту, арабським Легіоном, британськими SAS, не рахуючи інших підрозділів, які носили їх, працюючи в Північній Африці.

 Шемаги, зазвичай бавовняні а в армійському стилі - оливкові, з сірим або чорним вишитим малюнком, були прийняті і американськими військовослужбовцями. Їх практичність в посушливому довкіллі, в Афганістані і Іраку, пояснює їх популярність серед солдатів. Арафатки бувають єгипетські, сирійські, йорданські, палестинські, марокканські і навіть аргентинські. Є невелика різниця в малюнку, що утворюється при переплетенні ниток. Військове використання арафатки дуже логічно, оскільки вона не лише захищає голову від сонця, холоду, пилу і піску, але може ще і служити як універсальна річ:
- невеликий тент;
- петля для підтримки пораненої руки;
- онуча - заміна втраченої шкарпетки;
- мішок для перенесення спорядження та особистих речей;
- рушник;
- коротка мотузка;
- перев'язувальний матеріал

2 комментария: