воскресенье, 26 ноября 2017 г.

День Десантно-штурмових військ

День Десантно-штурмових військ
В Україні вперше відзначили День десантника не 2 серпня, а 21 листопада - у день покровителя десантних військ архістратига Михаїла.
За рішенням президента Порошенка офіційна назву "Високомобільних десантних військ" (ВДВ) змінили на "Десантно-штурмові війська ЗСУ" (ДШВ ЗСУ). (Указ Президента України «Про День Десантно-штурмових військ Збройних Сил України» від 21 листопада 2017р. № 380/2017.)
Заходи до Дня десантника пройшли на Михайлівській площі в Києві у вівторок зранку, під час якої Президент України й військове командування вручили нову символіку:
·         було проведено церемонію заміни блакитного берета на берети кольору maroon разом із новим беретним знаком;
·         вручено штандарт командувача десантно-штурмових військ;
·         вручено прапор роду військ;
·         встановлено текст клятви десантника



Зміну символіки десантників українська влада пояснює бажанням відійти від радянської спадщини та атрибутів російських військ, яких Київ звинувачує в участі у анексії Криму та боях на Донбасі.
"Започаткування нового Дня десантника є частиною українізації історико-політичного календаря - на заміну нав'язаному нам радянсько-російському", - заявив Петро Порошенко.
"Відсьогодні моїм рішенням кольором українського десанту стає темно-бордовий. Це - колір крові, вашої крові, пролитої в боях за Україну", - додав президент.
Він повідомив, що за час конфлікту на Донбасі загинули 469 українських десантників.

Запровадили і новий беретний знак десантників.
 На ньому зображено купол парашута, а також крила й вогняний меч архістратига Михаїла. Цей святий у християнстві вважається "верховним командувачем божого війська у битві проти нечистих сил", пояснюють розробники нової концепції форми.
"Як президент та верховний головнокомандувач також прийняв рішення відійти від радянсько-російської абревіатури ВДВ. Відтак, постановляю запровадити нову назву - Десантно-штурмові війська Збройних сил", - підсумував Петро Порошенко на Михалівській площі.
Під час церемонії заміни беретів новий головний убір отримав командир десантних військ генерал Михайло Забродський, який передав бордові берети командирам десантних бригад, а ті - особовому складу.


Комментариев нет:

Отправить комментарий