суббота, 30 января 2016 г.

День пам’яті Героїв Крут

29 січня - День пам’яті Героїв Крут


В цей день вся українська громадськість відзначила День пам’яті героїв Крут. 98 років тому молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.
29 січня 1918 року відбулось збройне зіткнення на залізничній станції біля села Крути , яка розташовувалася на 130 -му кілометрі в північно-східному напрямку від Києва. Учасники події : невеликий загін з боку юної Української Народної Республіки (близько 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів) і знаменита Червона гвардія Радянської Росії (майже 6 тисяч чоловік), яка значно перевищувала своїх вимушених супротивників числом, бойовим потенціалом і досвідом. Результат бою не важко було передбачити. Бій тривав лише п'ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.

Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до Києва. Виступаючи на церемонії поховання, голова Центральної Ради (1917-1918) Михайло Грушевський назвав вчинок київської молоді героїчним.
Після цього про подвиг молодих захисників забули на більш ніж 70 років, а їхні могили за радянських часів було зруйновано.

Причини, з яких це сталося, для деяких очевидні, для деяких так і залишаться незрозумілими і навіть зовсім необгрунтованими, але вони мали місце бути. Факт залишається фактом.
Українці  люблять свою країну. Своєю кров’ю, душею і працею вони  прагнуть до життя і благополуччя. І це був  яскравий доказ. Доказ перед усіма іншими, нехай сильнішими, більш амбітними, але це - пряма відповідь на історичний виклик .
Указ Президента України про «День пам’яті Героїв Крут» № 15 /07, який відзначається 29- го січня був підписаний 15-го січня 2007-го року.
Цей День назавжди залишається світлим в нашій пам’яті. 

1 комментарий: